Skip to main content
Wat is een Certified Ethical Hacker?

Wat doet een Certified Ethical Hacker?

Een Certified Ethical Hacker (CEH) is een professional die is getraind in het uitvoeren van ethisch (white hat) hacken. Ethisch hacken is het proces van het testen van de beveiliging van een computersysteem of netwerk om zwakke plekken te identificeren en op te lossen voordat kwaadwillende hackers misbruik maken van deze kwetsbaarheden.

Met andere woorden; een ethisch hacker breekt in op digitale systemen, niet met de reden om schade te berokkenen, maar om kwetsbaarheden in kaart te brengen.

Waarom is de Certified Ethical Hacker zo belangrijk voor organisaties?

Technologie is niet meer weg te denken in het leven. Door technologie wordt het leven simpeler, sneller en het brengt ons nieuwe mogelijkheden. Maar technologie komt met een prijs. We worden afhankelijk van de technologie de we gebruiken. We zijn dus steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Aan de ene kant omdat er steeds meer aan te vallen is. Anderzijds omdat een succesvolle aanval op onze systemen voor grote problemen zorgt. Daarom is de vraag naar ethische hackers, die de zwakke plekken van een systeem kunnen blootleggen, de laatste jaren sterk gestegen.

Organisaties hebben veel te verliezen als zij slachtoffer zijn van een cyberaanval. Denk aan imagoschade of financiële schade. Een goed uitgevoerde cyberaanval kan zelfs het einde betekenen van een organisatie. De trend is dat veel organisaties investeren in cyber security. Ter preventie van problemen, maar ook voor het versterken van de betrouwbaarheid naar eigen klanten toe.

Competenties van een Certified Ethical Hacker?

Een CEH moet over uitgebreide kennis beschikken van de nieuwste technologieën en kwetsbaarheden in systemen en netwerken. Door geavanceerde hacktechnieken te gebruiken test en beoordeelt de CEH systemen op mogelijke zwakke punten. Dit wordt ook wel penetration testing (of pentesting) genoemd.

Maar de taak van een CEH gaat verder dan alleen het testen van systemen en netwerken. De CEH is ook verantwoordelijk voor het adviseren van bedrijven en organisaties over de beste beveiligingspraktijken. Door het delen van kennis en expertise kan de CEH helpen om de beveiliging van systemen en netwerken te verbeteren en om toekomstige cyberaanvallen te voorkomen. Goede rapportage- en communicatievaardigheden zijn daarom belangrijke competenties van de Certified Ethical Hacker.

Een CEH helpt bij het ontwikkelen en implementeren van beveiligingsbeleid en procedures, evenals bij het trainen van medewerkers over hoe zij veilig kunnen werken met bedrijfssystemen. Dit alles helpt om een veilige werkomgeving te creëren en de beveiliging van bedrijfssystemen en -netwerken te waarborgen.

Een goede CEH beschikt over een brede kennis van verschillende beveiligingstechnologieën, waaronder firewalls, encryptie, intrusion detection en preventie systemen, en andere beveiligingsmaatregelen.

Door competenties te combineren is een CEH effectief in zijn of haar rol en kan hij of zij bedrijven helpen om zich te beschermen tegen cyberaanvallen en de veiligheid van hun bedrijfssystemen en -netwerken te waarborgen.

ethical hacking, cyberaanvallen detecteren, hackers tegenhouden

Conclusie

De white hat of ethische hacker helpt organisaties dus om zich te beschermen tegen cyberaanvallen en om de veiligheid van hun bedrijfssystemen en -netwerken te waarborgen. Een CEH helpt om kwetsbaarheden in systemen te identificeren en deze te patchen voordat kwaadwillende hackers dit doen. Daarnaast kan een CEH helpen bij het ontwikkelen van beveiligingsbeleid en het trainen van medewerkers, waardoor het bedrijf in zijn geheel veiliger wordt.

Hoe word je een Certified Ethical Hacker

OptiSec is een EC-Council Accredited Training Center. Dat houdt in dat wij bevoegd zijn om de officiële training CEH van EC-Council te mogen en kunnen geven. Je krijgt gegarandeerd de meest up-to-date lesstof en les van een erkend instructeur. En vanuit OptiSec bieden we je ook nog meer voordelen, zoals inbegrepen examen, eventueel hertraining en herexamens indien nodig, en je krijgt zelfs een gratis CEH Master examen. Een hele waardevolle toevoeging op je basis CEH certificaat!

Klik op onderstaande button meer informatie over de training, alle voordelen die je bij OptiSec krijgt, de trainingsdagen en uiteraard ook de zeer scherpe prijs van onze officiële CEH-training. Wil je liever even persoonlijk contact over de training, ga dan naar onze contactpagina.

 

Opleiding CEH bekijken