?pid=4897186&fmt=gif
Skip to main content
Omscholen naar cybersecurity

Omscholen naar cybersecurity 

Er is een groot tekort aan goed opgeleide cybersecurity professionals. Dit tekort biedt enorme kansen voor mensen die bereid zijn om zich om te scholen en een nieuwe carrière in deze sector te starten. 

Een carrière in cybersecurity biedt niet alleen een goed salaris en werkzekerheid. Als securityspecialist speel je een cruciale rol in de bescherming van gevoelige gegevens en systemen. Het werk is uitdagend, veelzijdig en heeft dus ook nog eens een grote maatschappelijke impact. Als jij plezier en kansen ziet in een security carrière, dan staat er een leuke en veelbelovende toekomst te wachten!

Waarom is cybersecurity belangrijk?

Elke organisatie, groot of klein, loopt risico op cyberaanvallen. Kijk maar eens in het nieuws of op LinkedIn. Er zijn tegenwoordig veel gevallen van cybercrime, helaas. Deze aanvallen kunnen leiden tot gegevensverlies, financiële schade en reputatieverlies. Daarom is cybersecurity niet alleen een technische vereiste, maar ook een strategische noodzaak. Je wilt op de eerste plaats je eigen gegevens veilig houden, je klanten en partners een bepaalde zekerheid bieden en natuurlijk wil je de continuïteit van je organisatie zoveel mogelijk waarborgen.

Cybercrime neemt wereldwijd toe. Hackers worden geavanceerder en doelgerichter. A.I. speelt hier een steeds grotere rol in. Bedrijven moeten dus voortdurend hun beveiliging verbeteren om deze bedreigingen het hoofd te bieden. Deze blijvende en zelfs groeiende bedreiging, betekent ook dat er snel kennis en kunde aan de ethische kant van security toegevoegd moet worden. Omscholen naar deze sector is, als het gaat om perspectieven, dus eigenlijk een logische stap (als jij het werk ziet zitten natuurlijk).

Wat is cybersecurity nu eigenlijk?

Cybersecurity gaat over het beschermen van computers, netwerken, programma's en gegevens tegen ongeautoriseerde toegang of aanvallen. Velen zullen bij cybersecurity gelijk denken aan hackers. En dat is uiteraard een zeer goede gedachte. Maar security gaat veel verder. Van het inzetten van (fysieke) maatregelen, bijvoorbeeld om mensen te weren van ‘kwetsbare’ locaties, tot het bepalen wat een risico is en hoeveel aandacht er aan een risico geschonken moet worden. Van beleid tot uitvoering, security kent vele rollen.

Omscholen naar cybersecurity, waar begin je?

We begrijpen dat het soms moeilijk is om ergens te starten. Er is zoveel te vinden, maar hoe creëer je voor jezelf nu een duidelijk pad, wat pak je als eerste op en hoe ga je dan verder? En welke skills horen bij welke functie? Een hoop vragen waar wij je graag bij helpen. Je mag altijd gewoon even bellen, maar we kunnen je ook concreet een goed pad, kant en klaar aanbieden. 

Opleiding tot SOC Analyst en Ethical Hacker

Voor nu hebben we twee ongekend waardevolle trajecten opgezet. Een opleiding voor ethical hackers en een opleiding voor SOC-analyst. Deze trajecten nemen je mee vanaf dag één. En gecombineerd met ongekend veel en persoonlijke begeleiding, helpen we je van start tot finish. Het allermooiste is dat je na deze opleidingen wegloopt met wereldwijd erkende certificaten. Dus niet alleen een diploma

Wat doet een SOC Analyst?

Een SOC Analyst werkt in een Security Operations Center (SOC) en is verantwoordelijk voor het bewaken van netwerkactiviteiten om verdachte gedragingen te identificeren en te analyseren.

Dagelijkse werkzaamheden: Monitoren van netwerkverkeer, analyseren van beveiligingsincidenten, rapporteren van bevindingen.
Benodigde vaardigheden: Kennis van netwerken en systemen, analytische vaardigheden, ervaring met SIEM-tools.
Voorbeelden van tools en technieken: SIEM-systemen, IDS/IPS, log management.

Wat doet een Ethical Hacker?

Een Ethical Hacker, ook wel bekend als een penetratietester, test systemen en netwerken door in te breken zoals een niet ethische hacker zou doen, maar dan met toestemming van de eigenaar.

Dagelijkse werkzaamheden:
Uitvoeren van penetratietesten, identificeren van kwetsbaarheden, rapporteren van bevindingen en aanbevelingen doen voor verbeteringen.

Benodigde vaardigheden:
Kennis van exploitatie technieken, programmeer- en scripttalen, beveiligingsstandaarden.

Voorbeelden van tools en technieken:
Metasploit, Nmap, Burp Suite.
Opleidingsmogelijkheden bij OptiSec

Omscholen via de erkende cybersecurity specialist

Bij OptiSec kun je je inschrijven voor losse of meerdere erkende trainingen. Of je kunt meedoen aan een volledige cybersecurity opleiding. De losse trainingen richten zich op beginners tot gevorderden en gaan in op zaken van riskmanagement tot ethical hacking. De opleidingen zijn echter beter te omschrijven als een geheel en helder pad van start tot finish, waarin we eerst een concrete basis leggen, waar we de specialisatie op voortbouwen. Die basis heb je nodig en maakt het makkelijker voor jou om je te gaan specialiseren. Het biedt ook veel meer perspectieven voor later omdat je meer kennis hebt van het IT- securityspectrum.

Meer dan een diploma, behaal erkende certificaten! 

Na het volgen van onze opleidingen, mag je jezelf echt specialist noemen. De opleidingen zijn opgezet vanuit de wensen van de markt. Dus op basis van wat werkgevers willen zien van werknemers. En daarom loop je niet alleen weg met de juiste skills en kennis, je haalt meerdere erkende certificaten die bewijzen dat jij de beoogde skills hebt! Je krijgt dus meer dan alleen een diploma

Persoonlijk advies

Wil je sparren over de kansen, mogelijkheden en heb je vragen die je beantwoord wil zien, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact