Goede voornemens versus concrete doelen
De beste wensen voor 2025! Maar naast goedbedoelde wensen gunnen we jou ook daadwerkelijk gerealiseerde doelen. Daarom deze blog met een paar tips om jou even goed wakker te schudden na een (hopelijk) heerlijke vakantie 😉
De start van een nieuw jaar is voor velen het moment om met goede voornemens aan de slag te gaan. Maar zoals veel goede voornemens blijkt dit vaak een losse belofte aan jezelf. Wat ontbreekt? Concrete actie.
En om die concrete actie te stimuleren bieden we je wat leuks aan.
De psychologie van goede voornemens
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de goede voornemens al in februari is gestrand. Waarom? Volgens gedragspsycholoog Edwin Locke is het stellen van vage doelen een belangrijke boosdoener. In zijn bekende Goal-Setting Theory benadrukt hij dat concrete, meetbare doelen essentieel zijn voor succes. Een voornemen als “ik wil meer cyberkennis hebben” is te vaag om effectief te zijn. Vergelijk dat eens met: “Ik volg in Q1 een cybersecuritytraining en pas na de training minstens 3 nieuwe maatregelen toe.” Of "Mijn team moet in Q3 in staat zijn om [deze doelen] te realiseren, zodat we in Q4 [deze acties] veilig kunnen ondernemen.
Wetenschappelijk bewezen
Psychologisch onderzoek laat zien dat het koppelen van een voornemen aan een actieplan de kans op succes significant vergroot. Een studie gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine toonde aan dat mensen die hun doelen opschreven en deze koppelden aan een specifiek actieplan, 42% meer kans hadden om ze daadwerkelijk te behalen.
Waarom concrete doelen stellen goed werkt
- Specifieke focus: Zonder duidelijkheid over wat je wilt bereiken, ontbreekt richting en blijven acties vaak ineffectief.
- Meetbare vooruitgang: Het kunnen bijhouden van je vooruitgang motiveert en zorgt ervoor dat je op koers blijft.
- Duidelijke planning: Concrete doelen bieden een helder stappenplan, waardoor je weet wat je moet doen om succes te behalen.
- Hogere motivatie: Een concreet doel voelt haalbaar en geeft je het gevoel dat je ergens naartoe werkt.
- Langetermijnsucces: Concrete doelen helpen duurzame gewoontes op te bouwen, wat uiteindelijk tot blijvend succes leidt.
OptiSec helpt graag
Vertrouw in 2025 dus niet alleen op voornemens, maar zet gelijk die stap door concrete plannen te maken. Je zult zien dat je hiermee verder komt en betere resultaten behaalt. Je kunt als individu en als organisatie gerust bij ons aankloppen voor goed en eerlijk advies.
Wil je weten welke cyberkennis belangrijk is om in huis te hebben of welke kennis je nodig hebt om jouw specifieke cyberdoelen te realiseren? En wil je dit effectief, slim en op een aantrekkelijke manier realiseren? Neem contact op en laten we samen kijken hoe jij van 2025 een succesjaar maakt.