?pid=4897186&fmt=gif
Skip to main content
Beschermen tegen DDOS-aanvallen

Wat is een DDoS-aanval?

Een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) is een aanval waarbij een groot aantal computers of apparaten, tegelijkertijd een specifiek doelwit overspoelen met verkeer. De aangevallen apparaten zijn vaak al besmet met malware. Het 'verkeer' kan variëren van onschadelijk tot schadelijk, en kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals botnets of geïnfecteerde computers.

Deze aanvallen worden gebruikt door hackers om websites en andere online diensten te verstoren of offline te halen. Soms met specifieke beweegredenen, maar soms ook simpelweg omdat het kan. 
In deze blog zullen we dieper ingaan op wat DDoS-aanvallen zijn, welke gevolgen ze kunnen hebben en hoe je je organisatie kunt beveiligen tegen DDoS-aanvallen.

Wat is het doel van een DDoS-aanval?

DDoS-aanvallen worden ingezet om de servers van het doelwit te overbelasten. Door het vele verkeer dat de servers moeten verwerken, zijn de servers niet meer in staat om legitieme verzoeken te verwerken.
Hierdoor wordt de website of dienst onbereikbaar voor gebruikers. Dit verschijnsel komt bijvoorbeeld ook voor als online diensten geen rekening houden met een onverwacht groot aantal gebruikers. In het laatste geval gaat het niet om een aanval, maar om gebrek aan capaciteit. Het resultaat is echter identiek; de server kan het aantal dataverzoeken niet verwerken en de website of dienst wordt onbereikbaar.

Wanneer er kwaadaardig wordt ingezet om online diensten te verstoren, dan kan het leiden tot verschillende problemen voor de getroffen organisatie.

Hoe werkt een DDoS-aanval?

DDoS-aanvallen kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar over het algemeen bestaan ze uit drie hoofdfasen:

  1. De infiltratiefase
  2. De command-and-control fase
  3. De aanvals- of uitvoeringsfase.

Infiltratiefase
In de infiltratiefase wordt malware gebruikt om computers of apparaten van nietsvermoedende gebruikers te infecteren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via phishing-e-mails of door het downloaden van kwaadaardige software.

Command-and-controlfase
In de command-and-control fase wordt de geïnfecteerde apparatuur samengebracht in een botnet, waarbij elke geïnfecteerde computer of apparaat wordt beheerd door een centrale server. De server kan dan opdrachten geven aan elk van de geïnfecteerde apparaten om zich te richten op een specifiek doelwit.

Aanvals- of uitvoeringsfase
In de aanvals- of uitvoeringsfase worden de geïnfecteerde apparaten gebruikt om verkeer naar het doelwit te sturen. Dit kan variëren van eenvoudige ping-aanvragen tot complexere TCP SYN-aanvragen. Het doel is om de server van het doelwit te overbelasten, waardoor deze niet langer in staat is om legitieme verzoeken te verwerken.

Welke gevolgen kan een DDoS-aanval hebben?

De gevolgen van een DDoS-aanval kunnen aanzienlijk zijn voor zowel de getroffen organisatie als haar gebruikers. Enkele van de gevolgen zijn:

Financiële schade:
Als een website of online dienst niet beschikbaar is voor gebruikers, kan dit leiden tot inkomstenderving en andere financiële verliezen voor de getroffen organisatie.

Downtime:
Een van de belangrijkste gevolgen van een DDoS-aanval is downtime. Als de aanval succesvol is, kan de server niet langer reageren op legitieme verzoeken en kan het offline gaan. 

Verminderde prestaties:
Een DDoS-aanval kan de prestaties van de website of dienst aanzienlijk verminderen. Er is dus niet altijd sprake van downtime. Dit kan leiden tot verlies van gebruikers en een slechte gebruikerservaring.

Gegevensverlies:
Als een website of dienst niet in staat is om gegevens te verwerken of op te slaan, kunnen gebruikersgegevens en andere belangrijke informatie verloren gaan.

Reputatieschade:
Als een organisatie niet in staat is om haar diensten te leveren of de gegevens van gebruikers te beschermen, kan dit leiden tot een verlies van vertrouwen en een daling van de reputatie van de organisatie.

cyber security specialist met twee computerschermen

Hoe bescherm je de organisatie tegen DDoS-aanvallen?

Versterk de netwerkbeveiliging:
Zorg ervoor dat de netwerkbeveiliging op peil is en dat er geen zwakke punten zijn die gebruikt kunnen worden door aanvallers. Patch kwetsbaarheden, versterk firewalls en gebruik goede encryptie.

Implementeer netwerkverkeersbeperkingen:
Het beperken van het netwerkverkeer kan helpen om DDoS-aanvallen te voorkomen. Stel limieten in voor het aantal verzoeken dat een gebruiker kan doen, blokkeer ongewenste IP-adressen en gebruik rate-limiters.

Train personeel over cyberbeveiliging:
Trainen personeel over cyberbeveiliging en creëer bewustzijn om phishing-aanvallen en andere vormen van social engineering te voorkomen. Dit helpt voorkomen dat werknemers onbedoeld schadelijke software downloaden of openen.

Maak een incidentresponsplan:
Het opstellen van een incidentresponsplan helpt om snel te reageren op een DDoS-aanval en zodanig de schade te beperken. 

Houd systemen up-to-date:
Zorg ervoor dat alle systemen en software up-to-date zijn en dat alle beveiligingspatches zijn geïnstalleerd. Dit helpt om bekende kwetsbaarheden te voorkomen en de kans op een succesvolle aanval te verminderen.

Investeer in een DDoS-beschermingsdienst:
Een DDoS-beschermingsdienst helpt om het netwerkverkeer te monitoren en eventuele aanvallen af te slaan. Het kan ook helpen bij het identificeren van de bronnen van de aanval en het nemen van maatregelen om deze te blokkeren.

Hulp nodig om DDoS-aanvallen te voorkomen?

Het is belangrijk dat organisaties proactief zijn bij het implementeren van beveiligingsmaatregelen.
Train personeel om te helpen bij het voorkomen van aanvallen en om de schade te minimaliseren bij een DDoS-aanval.

Op zoek naar een partner die de organisatie kan beveiligen tegen DDoS-aanvallen? Neem dan bijvoorbeeld contact op met een professionele IT-partner, zoals Wanbound.com
Liever het eigen personeel trainen zodat zij kwetsbaarheden kunnen detecteren en aanvallen kunnen voorkomen? Kijk dan op onze website voor de mogelijkheden.
Kijk alvast even op onze trainingspagina of neem contact met ons op.

 

Contact opnemen