?pid=4897186&fmt=gif
Skip to main content
WiFi audits

Het belang van WiFi en bluetooth audits

WiFi en Bluetooth zijn niet meer weg te denken. Voor zowel thuisnetwerken, zakelijke omgevingen of openbare ruimtes is een betrouwbare en stabiele draadloze verbinding essentieel geworden. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze WiFi- en Bluetooth-netwerken optimaal én veilig presteren?

Waarom maken we gebruik van draadloze netwerken?

In plaats van bekabeld werken, bieden draadloze netwerken onder andere gemak, mobiliteit, flexibiliteit, schaalbaarheid, toegang tot het internet en vaak ook efficiëntie. Het niet meer afhankelijk zijn van vaste kabels biedt een hoop voordelen, voor zowel thuis, in openbare ruimtes en voor zakelijke oplossingen. Maar draadloos werken brengt ook weer nieuwe risico’s met zich mee. En daarom is het dus belangrijk om ons ook bewust te zijn van die extra risico’s.

Welke risico’s gaan gepaard met draadloos werken?

Het is van cruciaal belang om ons bewust te zijn van de potentiële gevaren van slecht beveiligde WiFi- en Bluetooth-verbindingen. Hieronder geven we vier belangrijke risico’s mee om je bewust van te blijven.

Je data wordt zichtbaar voor onbevoegden
Slecht beveiligde WiFi en Bluetooth verbindingen lopen een hoog risico op gegevensinbreuk. Door slechte beveiliging kunnen hackers makkelijk toegang krijgen tot onbeschermde netwerken en zo gevoelige informatie onderscheppen. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens, wachtwoorden, financiële gegevens en zelfs bedrijfsgeheimen. En dit kan weer leiden tot bijvoorbeeld identiteitsdiefstal en/of financiële- en reputatieschade.

Een open deur voor cyberaanvallen
Slecht beveiligde WiFi- en Bluetooth-verbindingen zijn open deuren voor kwaadwillende aanvallen, zoals de ‘man-in-the-middle’ aanvallen, waarbij een hacker de communicatie tussen apparaten onderschept en manipuleren. Op deze manier kunnen hackers malware injecteren, phishing-aanvallen uitvoeren of gevoelige informatie stelen zonder dat de gebruiker het merkt.

Kwetsbaar voor netwerkexploitaties
Vanuit zwakke plekken in de beveiliging kunnen hackers onbeschermde netwerken gebruiken om toegang te forceren tot aangesloten apparaten in het netwerk. Dit kan zo ver gaan als het overnemen en/of misbruiken van het gehele netwerk.

Zelfs fysieke veiligheid is in het geding
Slecht of niet beschermde slimme apparaten kunnen worden gehackt en gebruikt om zaken als slimme sloten, beveiligingscamera's of thermostaten te manipuleren. En dit kan leiden tot bijvoorbeeld inbraak, met alle gevolgen van dien.

Je WiFi en bluetooth beveiligen

Gelukkig zijn er niet alleen gevaren, maar kun je je WiFi en Bluetooth, je draadloze netwerken dus, ook goed beveiligen, waardoor het een stuk onwaarschijnlijker wordt voor hackers om schade te berokkenen aan jouw kant. Hieronder weer vier voorbeelden van beveiligingsmaatregelen.

Sterke wachtwoorden
Gebruik sterke wachtwoorden voor WiFi-netwerken en Bluetooth-apparaten. Eigenlijk een algemene regel om je wachtwoorden ‘sterk’ te maken. Het aantal karakters in je wachtwoord heeft invloed op hoe snel een wachtwoord gekraakt kan worden, maar bijvoorbeeld ook de logica van je wachtwoord. Wachtwoorden zoals “mijnwachtwoordisgeheim” of andere veelvoorkomende wachtwoord(zinnen) worden door hackers sneller gekraakt. Gebruik hoofdletters, kleine letters, getallen en speciale tekens om je wachtwoord niet “logisch” te maken.

WPA2 of WPA3
Versleutel draadloze verbindingen met behulp van WPA2- of WPA3-beveiligingsprotocollen. WPA staat voor WiFi Protected Acces. De 2 en 3 staan voor de generatie van het protocol.

Update, update, update
Werk de firmware en software van apparaten steeds bij om bekende beveiligingslekken te patchen. Het is uiteraard wel aangeraden om updates altijd te testen.

Wees bewust van de gevaren
Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie of het uitvoeren van gevoelige transacties via openbare WiFi-netwerken. Even snel op de camping je zaken regelen via een openbaar netwerk is een echte no-go! Gebruik op zijn minst een VPN als je gevoelige data verstuurt via openbare netwerken.

Verzeker jezelf van veilige WiFi en Bluetooth

Vooral zakelijk gezien zal je meer zekerheden willen inbrengen. Denken dat je je netwerk goed hebt beveiligd is één, maar het zeker weten biedt veel geruststelling voor jou, je klanten en je partners.

Met een professionele WiFi en/of Bluetooth audit krijg je een grondige check van de prestaties, dekking en veiligheid van je draadloze netwerken. Een dergelijke audit is dus een belangrijke stap waarmee je eventuele problemen of zwakke punten in het netwerk kan identificeren en corrigeren, voordat zwakke punten uitgebuit worden.

Een audit helpt om je draadloze netwerken te optimaliseren

Regelmatige audits bieden netwerkbeheerders inzichten in de prestaties van hun WiFi- en Bluetooth-netwerken. Denk bijvoorbeeld aan het identificeren van signaalzwaktes en bronnen die het signaal verstoren. Audits helpen ook bij het bepalen van de dekkingsgebieden van draadloze netwerken. Door te weten waar de zwakke plekken in de dekking liggen, kan een beheerder extra toegangspunten plaatsen of instellingen aanpassen om de dekking te verbeteren.

WiFi en Bluetooth audits omvatten ook securitycontroles om potentiële kwetsbaarheden te identificeren die kunnen worden misbruikt. Met een audit krijg je inzicht op je versleutelingsprotocollen, wachtwoordbeveiliging en je krijgt inzicht op ongeautoriseerde toegangspunten. Zelfs bieden audits bieden audits een gestructureerde aanpak voor het diagnosticeren en oplossen van problemen met de connectiviteit. Dit kan variëren van signaalinterferentie tot configuratieproblemen.

Wil jij ook zeker weten dat jouw draadloze netwerken veilig en geoptimaliseerd zijn?

Door regelmatig audits uit te voeren kunnen netwerkbeheerders potentiële problemen identificeren en passende maatregelen nemen om deze aan te pakken. Dit resulteert niet alleen in een betere gebruikerservaring, maar ook in een verbeterde productiviteit en veiligheid voor alle gebruikers van het netwerk.

Wil je meer weten over hoe dit werkt en wat wij voor je kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op of bekijk onze pagina over WiFi en bluetooth audits.

Bekijk WiFi audits Contact opnemen