?pid=4897186&fmt=gif
Skip to main content
Hoe word ik een ethical hacker?

Ethical hacker worden, hoe doe ik dat?

Ethical hacking, ook wel bekend als white hat hacking, pentesten of hacken zonder “duistere” intenties, is een gaaf vakgebied dat steeds meer aandacht krijgt in de digitale wereld. Ethical hackers spelen een cruciale rol bij het beveiligen van systemen en netwerken tegen kwaadwillende aanvallen van buitenaf. Hoe doen ze dat?

Door eigenlijk hetzelfde te doen als niet ethische hackers, maar zonder kwade opvolging. Ze vinden kwetsbaarheden in systemen en zorgen voor een sterke rapportage waardoor de kwetsbaarheden later opgelost kunnen worden.

Als je interesse hebt in het worden van een ethical hacker, biedt deze blog je een handig overzicht van stappen die je kunt ondernemen om jezelf tot een professional hacker op te werken.

Roadmap naar ethical hacker

Voordat je jezelf onderdompelt in de enorme mogelijkheden van ethical hacking, is het altijd fijn om een solide basisbegrip te hebben van cybersecurity en netwerkbeveiliging. Die basis bied je een waardevolle fundering, en het is makkelijker voor jezelf als je later gevorderde kennis wilt opdoen. De basis kan je opdoen door het jezelf aan te leren of door een training/cursus/opleiding te volgen. De ene persoon zal misschien pas in een later stadium besluiten te willen hacken, en zodoende ervoor kiezen om veel zelfstudie op te pakken. Het kan beide en het aanbod is enorm.

Maar ook zonder een solide fundering is het mogelijk te starten in de wereld van hacking. Onze opleiding Ethical Hacker is daarvoor perfect ingericht. Tijdens deze opleiding start je met het ontwikkelen van een zeer solide basis, waardoor je juist sneller de tricks en skills oppakt van het daadwerkelijke hacken. Deze opleiding biedt jou ook nog eens ongekende begeleiding én je haalt daadwerkelijk veelgevraagde erkende certificaten, waar werkgevers naar vragen! Een ongekend verschil met bootcamps waarbij je alleen een diploma ontvangt.

Basiskennis programmeren

Kennis van programmeertalen, zoals Python, C++ en Java is een pluspunt. Het helpt je bij het begrijpen van kwetsbaarheden en het schrijven van geautomatiseerde scripts. Er zijn heel veel scripts te vinden via veelgebruikte hacking tools, bijvoorbeeld metasploit (https://www.metasploit.com/), maar het kan nooit kwaad om zelf bepaalde kennis in huis te hebben.

Maar ook hier geldt; heb je die kennis niet, laat je niet weerhouden om te starten. In het begin van je queeste om de beste ethical hacker god(in) te worden, kom je prima uit de voeten met de vele en vele kant-en-klare tools die het zware werk al voor je hebben uitgevogeld. Sterker nog, de professionals gebruik voor 90% niet anders!

Ethical hackers zijn tech-savvy en creatief

Je eerste gedachte is dat ethical hackers wizzkids zijn met een laptop, slimme gadgets en meer. En ja, dat klopt ook wel. Maar als hacker moet je ook creatief kunnen nadenken. Ja, je werkt met best practices en standaarden, maar je denkt ook out-of-the-box. Want jouw counterpart, de black hat hacker, zal niet alleen maar volgens dezelfde opzetjes proberen in te breken. Wees dus creatief, leer omdenken en bekijk alles via verschillende invalshoeken.

Zorg voor erkende certificeringen

Investeren in kennis & skills (en certificering) is een noodzakelijke stap voor aspirant ethical hackers. Er zijn tal van erkende certificeringen beschikbaar, zoals Certified Ethical Hacker (CEH), Certified Penetration Testing Professional (CPENT), Offensive Security Certified Professional (OSCP) of zelfs Certified Information Systems Security Professional (CISSP). Al zal die laatste je geen praktische hackingskills meegeven, CISSP geeft je waardevolle kennis en inzichten over cybersecurity in de gehele breedte. Start bijvoorbeeld eerst eens met een instaptraining op gebied van security: Certified in Cybersecurity (CC) van ISC2. Deze certificeringen valideren je vaardigheden op het gebied van informatiebeveiliging en leren je te denken hoe de beveiliging werkt. Weten hoe de beveiliging werkt, zorgt ervoor dat je ook kan bedenken waar de kwetsbaarheden zitten!

Verdiep je in Netwerken

Een diepgaand begrip van netwerken is cruciaal voor ethical hackers. Leer over TCP/IP, subnetting, firewalls en routers. Praktische ervaring met netwerkconfiguraties en -protocollen zal je helpen om kwetsbaarheden in systemen te identificeren en te begrijpen hoe ze kunnen worden misbruikt. Door de communicatie te begrijpen tussen systemen, begrijp je ook wanneer de communicatie niet goed gaat en hoe je daar omheen zou kunnen werken.

Hands-on Ervaring met Tools

Het gebruik van hackingtools is een integraal onderdeel van het werk van een ethical hacker. Vertrouwd raken met tools zoals Metasploit, Wireshark, Nmap en Burp Suite is essentieel. Experimenteer met deze tools in gecontroleerde omgevingen, zoals virtuele machines, om je vaardigheden te verbeteren en begrip te krijgen van hoe ze werken.

Begrijp Common Threats en Attack Vectors

Een goede ethical hacker begrijpt de verschillende dreigingen en aanvalsvectoren die cybercriminelen gebruiken. Dit omvat kennis over malware, phishing, social engineering en andere veelvoorkomende aanvalstechnieken. Door je bewust te zijn van deze bedreigingen, kun je systemen effectiever beschermen en ook de mensen trainen om weerbaar te zijn tegen al deze dreigingen.

Ethical Hacking in de Praktijk

Zodra je de benodigde kennis en vaardigheden hebt opgedaan, is het tijd om je kennis in de praktijk te brengen. Je zult starten met platforms als Hack The Box of TryHackMe. Hier kan je helemaal los gaan en oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Of denk aan Capture The Flag Events, waarin je alleen of in teams tegen elkaar strijd om zo snel mogelijk verborgen informatie (de flags) te veroveren. 

Overweeg het uitvoeren van penetration tests voor bedrijven of neem deel aan bug bounty-programma's, waarbij je beloningen kunt verdienen voor het ontdekken en melden van kwetsbaarheden. Je ziet vaak dat een bug bounty pas wordt aangegrepen door de meer ervaren hackers, maar wie zegt dat je het niet mag proberen?

Je bent nooit uitgeleerd als hacker

De wereld van cybersecurity evolueert voortdurend, en het is cruciaal voor ethical hackers om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen. Volg blogs, lees boeken, neem deel aan online communities en blijf je vaardigheden bijschaven. Regelmatig leren en up-to-date blijven is essentieel in dit snel veranderende veld. Neemt natuurlijk niet weg dat je in nieuwe situaties wel op je bestaande methodologie kan terugvallen.

Onze aanbevelingen

Het pad naar het worden van een ethical hacker vereist toewijding en dit kan alleen maar als jij het echt leuk vindt! Iets doen waar je niet achter staat is verzekerd van falen.

Tijd, inzet, vallen en opstaan zijn keihard nodig. Start met het leggen van een goede basis en het ontwikkelen van de juiste mindset en ga daarna werken aan je praktische skills door middel van trainingen, zelfstudie en het gewoon doen via de daarvoor zeer goede platforms als Hack The Box en TryHackMe.

Door een solide basis te leggen in cybersecurity, certificeringen te behalen, en hands-on ervaring op te doen, kun je jezelf positioneren als een competente professional in dit spannende vakgebied. Onthoud altijd dat ethisch hacken draait om het beschermen van systemen en gegevens, en het streven naar integriteit en verantwoordelijkheid in de digitale wereld.

Persoonlijk advies

Optisec geeft je graag persoonlijk en eerlijk advies. Als erkend opleidingscentrum en met ervaren professionals als trainers, kunnen we jou trainen en ondersteunen in elke stap van jouw reis naar hackgod(in).

Een paar gave trainingen die wij je kunnen aanbieden

  1. Certified in Cybersecurity (CC) – Erkende ISC2 instaptraining cybersecurity algemeen
  2. OptiSec Hacking Essentials (OSHE) – Beginnerstraining ethical hacking (praktijkgericht) > In ontwikkeling
  3. Certified Ethical Hacker (CEH) – Erkende EC-Council Ethical Hacking Training (skills, theorie en mindset)
  4. Certified Ethical Hacker Master (CEH Master) – Opvolging van CEH gericht op praktische skills
  5. OptiSec Pentest Professional (OSPP) – Unieke OSCP-preparation training

Met bovenstaande trainingen helpen wij jou helemaal tot aan de wereldwijd erkende standaard in de wereld van hacking: OSCP.
En als je daarna nog verder wilt gaan, kunnen we je verschillende workshops aanbieden die verder gaan dan OSCP. Of je kunt dus ook kiezen voor onze opleiding Ethical Hacking.

Neem vrijblijvend contact op

Meer weten? Bel gewoon! Vrijblijvend, eerlijk en advies voor jouw persoonlijke situatie. We horen graag van je.

Contact opnemen